Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

                                         ΙΣΤΟΡΙΑ     ΤΗΣ       ΤΕΧΝΗΣ 
                        
                            ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ    ΕΠΟΧΗ 

           Ο άνθρωπος (30.000-10.000 π.Χ.) ο λεγόμενος homo sapiens σχεδιάζει στους βράχους και φτιάχνει αντικείμενα . Από τα σημαντικότερα δημιουργήματα είναι οι βραχογραφίες , ζωγραφική στους τοίχους και στις οροφές των σπηλαίων , που απεικονίζουν ζώα όπως βίσονες , ελάφια,ταύρους και άλογα. Για τις βραχογραφίες χρησιμοποιήθηκαν τεχνικά μέσα της εποχής , όπως πέτρες ,κάρβουνο, φυτά και νερό. Ανάμεσα στα ευρήματα που ήρθαν στο φως και έχουν διατηρήσει κάποια ίχνη ζωγραφικής είναι επίσης κόκαλα ζώων , κέρατα ταράνδου , χαυλιόδοντες των μαμούθ και πέτρες.

                           
                             ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
              
     Το 8.000 π.Χ. περίπου περνάμε στη νεολιθική εποχή όπου οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό οικισμών. Τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από πλίνθους και κολλημένα το ένα με το άλλο σχηματίζοντας ένα συμπαγές σύνολο. Ακόμα, τα πρώτα κτίσματα ήταν φτιαγμένα από διαθέσιμα υλικά, όπως χώμα , ξύλα , βράχους και δέρματα ζώων. Ταυτόχρονα , πέτρινα μνημειακά οικοδομήματα συναντάμε κατά μήκος του Ατλαντικού στη σημερινή Δανία, βόρεια Γερμανία αλλά και στις μεσογειακές περιοχές της Γαλλίας , της Ισπανίας , την Κορσική και τη Σαρδηνία . Διακρίνονται δύο είδη μνημειακών οικοδομημάτων : α)οι θολωτές κατασκευές με πέτρες που στηρίζονται η μία πάνω στην άλλη χωρίς συνδετικό υλικό , β) τα μεγαλιθικά οικοδομήματα με τεράστιους ογκόλιθους τοποθετημένους οριζόντια επάνω σε ορθοστάτες . Επιπρόσθετα, οι καλύβες φτιάχνονται με ξύλινα δοκάρια και στέγες από κλαδιά δέντρων. Τέλος , οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα μέταλλα προκειμένου να κατασκευάσουν τα εργαλεία τους.


                      Η  ΤΕΧΝΗ  ΤΗΣ  ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ 

     Στην κοιλάδα της Μεσοποταμίας κτίζονται πόλεις , μεγαλοπρεπείς  ναοί , ανάκτορα και μέγαρα που περιβάλλονται από μεγάλα τείχη. Ανάμεσα στα επιτεύγματα των κατοίκων της περιοχής περιλαμβάνεται η ανακάλυψη  του τροχού και του αρότρου . Την ίδια περίοδο οι Σουμέριοι ανακαλύπτουν τη γραφή, η οποία έμεινε στην ιστορία ως σφηνοειδής. Οι γραφείς καταγράφουν τις πληροφορίες με καλάμι επάνω σε πέτρινες πλάκες. Παράλληλα, οι Ασσύριοι επινοούν πολεμικές τακτικές και πολιορκητικές μηχανές. Η μνημειακή τέχνη που αναπτύσσεται την εποχή των Σουμερίων αφορά παραγγελίες βασιλιάδων για μνημεία που απεικονίζουν αυτές από τους πολέμους. Ταυτόχρονα , οι ναοί και τα ανάκτορα των Ασσυρίων είναι διακοσμημένα με λαξευμένα στην πέτρα ανάγλυφα τα οποία αναπαριστούν φτερωτές φιγούρες και μυθικά τέρατα και τοποθετούνται στις πύλες των κτιρίων αυτών για προστασία . Σε μερικά ασσυριακά αγάλματα υπάρχουν εγχάρακτες λεπτομέρειες και βοστρυχωτά μαλλιά και γένια . Τα μάτια είναι υπερτονισμένα και διακοσμούνται με λαζουρίτη ή μαύρο ασβεστόλιθο. Τέλος , η επεξεργασία του ελεφαντόδοντου δίνει θαυμάσια έργα.

           
                            Η ΤΕΧΝΗ  ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
               
    Η τέχνη και η αρχιτεκτονική που αναπτύσσεται εκεί φτάνει στο απόγειό της με τις πυραμίδες της Γκίζας. Η αιγυπτιακή τέχνη έχει να επιδείξει θαυμάσια επιτεύγματα στην αρχιτεκτονική (ναούς , πυραμίδες,τάφους) , στη γλυπτική (ανάγλυφα), στη ζωγραφική(τοιχογραφίες,ταφική ζωγραφική,παπύρους), καθώς και στην αγγειοπλαστική , την υφαντική τέχνη και την κοσμηματοποιία. Επίσης, οι ζωγραφικές παραστάσεις και τα ανάγλυφα που βρίσκονται στις πυραμίδες έχουν ως στόχο να βοηθήσουν το νεκρό να περάσει στην άλλη ζωή. Τέλος, τα αγάλματα των Φαραώ και των  θεών ήταν λαξευμένα επάνω σε σκληρές πέτρες όπως ο γρανίτης, ώστε να διατηρηθούν αιώνια. 

Πηγή: ιστορία της τέχνης (σχολικό βιβλίο)
2η ομάδα 
Κατερίνα Καραμήτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου